Risks associated with quality and rating of mineral raw materials and their prevention in poultry
Abstract
In connection with the growth of the genetic potential of productivity and the extension of the use of chickens in egg poultry farming, as well as with the high growth rates of broilers with a reduction in the duration of their breeding, the problem of violations in the mineral nutrition of poultry has become aggravated. This is expressed in weak bones in chickens, curvature of the breastbone in layers, poor plumage, decreased hatching due to poor ossification of the beak, bone fractures during catching and transportation of poultry, decreased fertilization of eggs, deterioration of the shell quality, etc. This is facilitated by the use of cheaper sources of macro- and microelements in the formulation of feed and premixes, as well as often unreasonably overestimated correction of the level of calcium, phosphorus, vitamins and microelements due to nutrient matrices for enzyme preparations, premixes and other additives.
The article draws attention to the need to include calcium sources with a particle size of 0.5-0.8 mm (40-50%) and a particle size of 2-5 mm (50-60%) in mixed feed for chickens, so that during the formation egg shells to ensure an even flow of calcium into the uterus. A method for determining the solubility of calcium sources is presented, which will allow you to control this indicator and correctly select mineral raw materials. It is noted that often the reason for the deterioration of mineral metabolism is the incorrect regulation of phosphorus due to phytases with overestimated nutrient matrices. Provides normative data on the content of calcium and phosphorus in bones and their actual values. Recommendations for the prevention of mineral disorders in poultry are given.
About the Authors
T. M. OkolelovaRussian Federation
chief specialist in poultry feeding
S. V. Engashev
Russian Federation
Professor of the Department of Parasitology and Veterinary and Sanitary Expertise
A. N. Shevyakov
Russian Federation
head of the laboratory of biochemical analysis
L. V. Krivopishina
Russian Federation
researcher
References
1. Болезни птиц/ Б.Ф. Бессарабов, И.И.Мельникова, Н.К. Сушкова и др.- Санкт- Петербург – Москва.-2009.-448с.
2. Околелова Т.М., Румянцев С.Д.,Кулаков А.В. и др.Корма и биологически активные добавки для птицы.-М.: Колос-1999.-96с.
3. Околелова Т. Актуальные вопросы в кормлении птицы. – Животноводство России.-2009 - №2.- С.25
4. Околелова Т.М., Енгашев С.В. Роль кормления в профилактике незаразных болезней птицы. Москва. РИОР.-268с.
5. Фисинин В.И., Околелова Т.М и др. Методические наставления по использованию в комбикормах для птицы новых биологически активных, минеральных и кормовых добавок //Сергиев Посад .-2011 -98с.
6. Бессарабов Б.Ф. Болезни сельскохозяйственной птицы.//Москва.-Колос.-1973.- 184с.
7. Околелова Т.М., Шарипов Р.И. Актуальность применения биологически активных веществ и производства премиксов в птицеводстве.-Алматы.-2017.-218с.
8. Околелова Т.М.,Шарипов Р.И., Шарипов Т.Р. Болезни, возникающие при неправильном кормлении и содержании птицы.-Алматы.-2018.-262с.
9. Околелова Т.М., Салимов Т.М. Биологически активные и минеральные добавки в питании птицы.-Душанбе.-2018.-256с.
10. Околелова Т.М., Мансуров Р.Ш., Хребтова Е.В., Ребракова Т.М. Нужна ли выпойка витаминных препаратов.- Птицеводство.-2014.-№8.-С.25-29.
11. Подобед Л.И.,Околелова Т.М. // Диетопрофилактика кормовых нарушений в интенсивном птицеводстве. Одесса,2010. Часть 2.-298с.
12. Кормовые и технологические нарушения в птицеводстве и их профилактика./ Подобед Л.И., Фисинин В.И., Егоров И.А., Околелова Т.М.// Одесса: Акватория, 2013.-496с.
13. Околелова Т.М. Что нужно знать о качестве сырья и биологически активных добавках.//Сергиев Посад.2016.-280с.
14. Биологически активные и кормовые добавки в птицеводстве (Методические рекомендации)/ В.И. Фисинин, Т.М. Околелова, И.А. Егоров и др.-Сергиев Посад.- 2009.-100с.
15. Околелова Т.М., Енгашев С.В., Енгашева Е.С., Салгереев С.М. и др. Что дает дополнительная выпойка витамина Д3 высокопродуктивным несушкам? Птицеводство.-2019.№3.-С.29-34.
16. Околелова Т.М., Енгашев С.В., Егоров И.А. Птицеводство: Актуальные вопросы и ответы.- Монография.-Москва.-РИОР.- 2020.-268с.
17. Околелова Т.М., Шарипов Р.И., Шарипов Т.Р. Кормление сельскохозяйственной птицы в вопросах и ответах.- Алматы.2019-250с.
18. Околелова Т.М., Енгашев С.В., Енгашева Е.С., Лесниченко И.Ю. Профилактика дефицита витамина Д3 у кур. Птица и птицепродукты.-2019.-№5.-С. 58-60.
19. Методические рекомендации по использованию препаратов, стимулирующих продуктивность и сохранность птицы, повышающих качество продукции./ С.В. Енгашев, Т.М. Околелова, Е.С. Енгашева и др.-Москва.-РИОР.-2020-44с.
20. Основные факторы улучшения качества куриных яиц.-Боровск.-2008.-26с.
21. Околелова Т.М., Енгашев С.В. Научные основы кормления и содержания птицы.-Москва.- «Издательский центр» РИОР-2021.- 439с.
22. Околелова Т.М., Енгашев С.В. Качество яиц: проблемы и решения.- Наше сельское хозяйство: Ветеринария и животноводство (декабрь). Минск.-№22.- 2020.-С.-70-73.
23. Околелова Т.М., Енгашев С.В. Качество яиц: проблемы и решения.-Наше сельское хозяйство: ветеринария и животноводство (январь). Минск-№2.-2021.-С.- 48-53.
Review
For citations:
Okolelova T.M., Engashev S.V., Shevyakov A.N., Krivopishina L.V. Risks associated with quality and rating of mineral raw materials and their prevention in poultry. International Journal of Veterinary Medicine. 2021;(1):155-160. (In Russ.)