The influence of a new adsorbent of mycotoxins on the meat performance of chicken broilers
Abstract
Providing the population with a fullvalue, easily digestible, dietary and at the same time relatively cheap protein is the main task of specialists of the agro-industrial complex. Annually mycotoxicoses cause huge economic damage to livestock facilities of veterinary inspection. We have developed, tested and patented a new feed additive based on tripoli. The purpose of the research work was to establish the effect of the addition of mycotoxin adsorbent «Belasorb» on the meat productivity of «Ross-308» broiler chickens. The sorption efficiency of the feed additive against certain types of mycotoxins is: aflatoxin – at least 92.0 %, ochratoxin – at least 77.0 %, T-2 toxin – 56.48 %, deoxynivalenol (DON) – at least 64.2 %, zearalenone – 42.0 %. Production tests were carried out on broiler chickens of the «Ross-308» cross in the conditions of ОАО “Agrokombinat “Dzerzhinskiy” at the production site “Dvorishche”. Mycotoxicoses prevention contributed to the best absorption of the feed nutrients which not only increased the poultry average live weight but also the offal actual weight: liver – by 0.7- 6.3 % (+ 0.4-3.8 g), heart – by 3.2-9.5 % (+ 0.3-0.9 g) and stomach – by 13.3-23.7 % (+ 4.7-8.4 g). The increase in the output of the main anatomical cuts: breasts – by 0.3-1.0 %, thighs – by 0.2-0.4 % and drumstick in actual weight, indicates the effectiveness of the implementation of the proposed scientific development in the agro-industrial complex. The optimal input rate is 2.0 kg/t. Introduction of «Ross-308» cross-country broiler chickens into the diet for the prophylactic purpose of the fodder additive of mycotoxin adsorbent «Belasorb» contributed to the disclosure of the genetic potential of cross-country, increased productivity of broilers, increased killing mass of poultry and meat yield.
About the Author
E. A. KapitonovaBelarus
PhD in Agricultural Sciences, Associate Professor
Vitebsk
References
1. Гласкович, М.А. Анализ повышения эффективности использования кормовой базы на птицефабриках Республики Беларусь / М.А. Гласкович, Е.А. Капитонова. – Ученые Записки УО ВГАВМ, 2011. – Т. 47. - № 1. – С. 333-335.
2. Капитонова, Е. А. Профилактика действия микотоксинов в растительных кормах / Е. А. Капитонова, А. А. Гласкович, С. В. Абраскова. – Материалы Международной научно-практической конференции «Земледелие, растениеводство, селекция: настоящее и будущее». – Жодино: РУП «НПЦ НАН Беларуси по растениеводству», 2012. – С. 302-305.
3. Методика проведения анатомической разделки тушек, органолептической оценки качества мяса и яиц сельскохозяйственной птицы и морфологии яиц / Под общ. ред. В.С. Лукашенко. – Лукашенко В.С. [и др.] // Сергиев Посад : ФГБНУ ВНИТИП, 2013. – 36 с.
4. Оперативный контроль и коррекция кормления высокопродуктивной птицы: учебное пособие / Подобед Л. И. [и др.]. – СПб: ФГБОУ ВО СПбГУВМ, 2020. – 419 с.
5. Санитарно-гигиеническое значение бактерий и плесневых грибов в изменении качества кормов : учебнометодическое пособие / С. В. Абраскова [и др.]. – Витебск, 2012. – 32 с.
6. Опыт корректировки рационов цыплят-бройлеров в условиях птицефабрик республики Беларусь / М.А. Гласкович, Л.Ю. Карпенко, А.Б. Балыкина [и др.]. – Научнопроизводственный журнал «Международный вестник ветеринарии». – ФГБОУ ВПО СПбГАВМ, 2018. –№ 1 – С. 33-40.
Review
For citations:
Kapitonova E.A. The influence of a new adsorbent of mycotoxins on the meat performance of chicken broilers. International Journal of Veterinary Medicine. 2021;(3):121-125. (In Russ.)