Monitoring of contamination of raw milk with residual quantities of antibiotics
https://doi.org/10.52419/issn2072-2419.2021.4.64
Abstract
Now in animal husbandry, more than 70 types of antibiotics are used, belonging to various groups. The most popular are longknown groups: penicillins, tetracyclines, fluoroquinolones, cephalosporins. The main reasons for the use of antibacterial agents are the presence of visible and latent pathologies in cows. Milk contaminated with antibiotics not only has significant restrictions on its use in processing, but also poses a serious threat to humans, as the end consumer of dairy products, as it provokes the development of antibiotic resistance. Laboratory studies were carried out on the basis of the Tyumen Regional Veterinary Laboratory in the Department of Microbiology, during 2019- 2020, the object of the study was 407 milk samples obtained from cows kept both in private farmsteads and in agricultural enterprises. It was found that 55.83% of raw milk samples delivered to the laboratory were contaminated with antibiotics. The most common antibiotic found in raw milk is amoxicillin (40.47% of all samples containing antibiotics), doxycycline (21.86%) was subdominant, erythromycin and azithromycin were encountered to a lesser extent (11.16% each), levofloxacin was encountered in 8.84% of milk samples with antibiotics, in rare cases the presence of streptomycin was recorded (6.51%). Most often, antibiotics were found in the summer. Thus, 54.42% of samples containing antibiotics were detected from June to August. Spring time accounted for 22.33% of all samples containing antibiotics. In autumn and winter, the proportion of samples with antibiotics was the smallest and amounted to 16.74 and 6.05%, respectively.
About the Authors
A. Aa. YurchenkoRussian Federation
Junior Researcher
L. A. Glazunova
Russian Federation
Doctor of Veterinary Sciences, Associate Professor
E. M. Gagarin
Russian Federation
postgraduate student
Y. V. Glazunov
Russian Federation
Doctor of Veterinary Sciences, Associate Professor
References
1. Баркова А.С., Шурманова Е.И., Липчинская А.К.,Баранова А.Г. Заболеваемость коров маститами и качество молока // Аграрный вестник Урала. 2010. № 11 (2). С. 10-11.
2. Глазунов Ю.В., Никонов А.А., Эргашев А.А., Столбова О.А., Есингалиев М.А. Скрытые патологии молочной железы дойных коров в хозяйствах юга Тюменской области Аграрный вестник Урала. 2011.№12-2 (92). С. 11-13.
3. Глазунова Л.А., Анкудинова В.В., Сидорова К.А., Плахотник А.В., Глазунов Ю.В. Ультразвуковые особенности строения молочной железы у коров в норме и при патологии Агропродовольственная политика России. 2017.№9 (69). С. 59-65.
4. Глазунова Л.А., Анодина М.М. Гирудотерапия при лечении субклинических маститов у коров Современные проблемы науки и образования. 2013.№6. С. 1060.
5. Джавадов Э.Д. Спектр микрофлоры, выделяемой при мастите коров / Стекольников А.А., Ладанова М.А., Новикова О.Б. // Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. – 2020. - №4. –С. 66-68
6. Джавадов Э.Д., Стекольников А.А., Ладанова М.А, Новикова О.Б. Микрофлора, выделяемая при мастите и определение ее чувствительности к антибактериальным препаратам. Международный вестник ветеринарии. 2021. № 1. С. 13-17.
7. Забровская А.В. Чувствительность к антимикробным препаратам микроорганизмов, выделенных у сельскохозяйственных животных и из продукции животноводства // Vetpharma. 2012. № 5. С. 20–24.
8. Иванова Е.А., Коба И.С. Эффективность геля при субклиническом мастите у крупного рогатого скота Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2019. Т. 239. № 3. С. 129-133.
9. Кандинская Е.С., Боровков М.Ф., Абдуллаева Л.В. Актуальные требования к ветеринарносанитарным показателям коровьего молока Контроль качества продукции. 2019. № 10. С. 41-46.
10. Касумов М.К., Кумыкова М.Ю., Скопичев В.Г. Возможности неинвазивной профилактики маститов у коров Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. 2013.№1. С. 99-100.
11. Колчина А.Ф., Баркова А.С., Барашкин М.И. Современные методы в диагностике патологии молочной железы высокопродуктивных коров // Аграрный вестник Урала. - 2012. - № 12 (104). -С. 12-14.
12. Комаров В.Ю., Белкин Б.Л. Диагностика мастита и оценка эффективности проводимой терапии // Инновации в АПК: проблемы и перспективы. 2016. -№ 1 (9). -С. 97-102.
13. Комаров В.Ю., Белкин Б.Л. Заболеваемость коров маститом и применение нового эффективного препарата для лечения его субклинической формы Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2015.№3 (53). С. 100-102.
14. Контаминация антибиотиками животноводческой и птицеводческой продукции Сулайманова Г.В., Донкова Н.В. Вестник КрасГАУ. 2020.№6 (159). С. 188-193.
15. Крутяков Ю.А., Кузьмин В.А., Лунегов А.М., Савенков К.С., Полякова О.Р., Нуднов Д.А. Определение остаточных количеств мирамистина в молоке и тканях коров с маститом и эндометритом Международный вестник ветеринарии. 2015.№1. С. 29-33.
16. Лоретц О.Г., Барашкин М.И. Повышение качества молока-сырья с использованием принципов ХАССП Аграрный вестник Урала. 2012.№8 (100). С. 41-42.
17. Манжурина О.А., Климов Н.Т., Пархоменко Ю.С., Зимников В.И., Перепелкина И.С., Семенова Е.В. Микрофлора молока клинически здоровых и больных маститом коров Ветеринария. 2020.№3. С. 38-40.
18. Плотников И.В., Глазунова Л.А. Анализ причин выбытия крупного рогатого скота в Тюменской области В сборнике: Инновационные тенденции развития российской науки. Материалы X Международной научно-практической конференция молодых ученых, посвященной Году экологии и 65-летию Красноярского ГАУ. 2017. С. 80-82.
19. Плотников И.В., Глазунова Л.А. Ретроспективный анализ состояния животноводства в Тюменской области Мир Инноваций. 2018.№1-2. С. 58-64.
20. Ряпосова М.В., Тарасенко М.Н. Специфическая профилактика маститов в высокопродуктивных стадах Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. 2015.№2. С. 244-247.
21. Столбова О.А., Глазунова Л.А., Никонов А.А., Глазунов Ю.В., Пономарева Е.А., Ярмоц Г.А. Эффективность профилактических приемов при маститах у коров в Северном Зауралье Международный научно-исследовательский журнал. 2017.№3-3 (57). С. 27-30.
22. Тихомиров И.А., Андрюхина О.Л. Основные направления повышения качества молока Вестник Всероссийского научноисследовательского института механизации животноводства. 2015.№3 (19). С. 54-61.
Review
For citations:
Yurchenko A.A., Glazunova L.A., Gagarin E.M., Glazunov Y.V. Monitoring of contamination of raw milk with residual quantities of antibiotics. International Journal of Veterinary Medicine. 2021;(4):64-69. (In Russ.) https://doi.org/10.52419/issn2072-2419.2021.4.64