Preview

International Journal of Veterinary Medicine

Advanced search

Palm oil use in the feedind of young minks

https://doi.org/10.52419/issn2072-2419.2022.1.100

Abstract

The aim of the research was to study the dry palm oil «Profat» effect on the young short-haired mink skins quality during the winter hair cover formation (OctoberNovember). The experiment was carried out on slaughter young animals in the Corporation «Saltykovsky fur farm» of the Moscow region. It was found that the introduction of a new vegetable fat source into the slaughter young animals diet in the amount of 0.75g per 100g of feed mixture provides an increase in the absolute and relative increase in live males weight of the experimental group by 80.4 g (2687.1 g vs. 2611.5 g in the control) and 3.1% (21.2% vs. 18.1% in the control), respectively. When assessing the internal organs condition of animals, no pathological changes in their development were detected. Based on the analysis of data on the size and quality of the slaughter young males skins, it was found that the inclusion of dry palm fat in the diet provides, in comparison with the control group, an increase in the skins area in the experimental group by 0.2 dm2 due to an increase in the proportion of skins of sizes 30 and > and 0-20 by 9.4% and a decrease in the proportion of smaller skins – 1 and 1+ by 9.4%, an increase in the size offset by 1.7%. The economic efficiency of using palm oil in the young mink diets during the formation of winter hair cover (OctoberNovember) amounted to 27.0 rubles per skin (in 2020 prices) at the drug cost 0.21 rubles.

About the Authors

N. N. Loenko
Federal State Budget Scientific Institute «Scientific Research Institute of Fur - Bearing Animal Breeding and Rabbit Breeding named after V.A. Afanas`ev»
Russian Federation

 Candidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher of the Department of Animal Breeding and Rabbit Breeding 



V. N. Kulikov
Federal State Budget Scientific Institute «Scientific Research Institute of Fur - Bearing Animal Breeding and Rabbit Breeding named after V.A. Afanas`ev»
Russian Federation

 Candidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher of the Department of Animal Breeding and Rabbit Breeding 



I. P. Ludnov
Federal State Budget Scientific Institute «Scientific Research Institute of Fur - Bearing Animal Breeding and Rabbit Breeding named after V.A. Afanas`ev»
Russian Federation

 Junior Researcher, Department of Animal Breeding and Rabbit Breeding 



G. Yu. Kosovsky
Federal State Budget Scientific Institute «Scientific Research Institute of Fur - Bearing Animal Breeding and Rabbit Breeding named after V.A. Afanas`ev»
Russian Federation

 Doctor of Science in Biology, professor RAS, the Head  Afanasyev Research Institute of Fur-farming and Rabbit Breeding 



References

1. Перельдик Н.Ш., Милованов Л.В., Ерин А.Т. Кормление пушных зверей – М.: Агропромиздат, 1987. – 351 с.

2. Куликов В.Н., Лоенко Н.Н., Люднов И.П. Переваримость питательных веществ и энергии кормосмеси молодняком норок в летне-осенний период // Кролиководство и звероводство. – 2020. – №6 – С. 58-62. DOI: 10.24411/0023-4885-20-10607.

3. Куликов В.Н., Квартникова Е.Г., Куликов Н.Е., Яхин А.Я. Переваримость питательных веществ и энергии корма молодняком коротковолосой норки при разном их соотношении в рационе // Естественные и технические науки. – 2020. – №8 (146). – С. 66-68. DOI: 10.25633/ETN.2020.08.06.

4. Квартникова Е.Г., Трухин Ю.И. Нетрадиционный жир в рационе молодняка норок // Кролиководство и звероводство. – 2016. – № 2. – С. 7-9.

5. Губайдулин И.Б. Использование рапсового масла в рационах норок: автореферат дис. ... кандидата сельскохозяйственных наук: 06.02.02 / Научноисследовательский институт пушного звероводства и кролиководства имени В.А. Афанасьева. – п. Родники, Московская обл., 1995. – 22 с.

6. Власов А.Б. Использование жировых добавок в кормлении сельскохозяйственной птицы // Политематический сетевой электронный научный журнал кубанского государственного аграрного университета. – 2013. – №89. – С. 997-1012. Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2012/03/pdf/04.pdf.

7. Скворцова Л.Н., Свистунов А.А. Влияние скармливания растительных масел, различающихся по жирнокислотному составу, на физиологические и продуктивные показатели цыплят-бройлеров // Проблемы биологии продуктивных животных. – 2014. – № 4. – С. 63-71.

8. Подобед Л.И. Перспективы применения сухого пальмового жира в качестве фактора регуляции уровня доступной энергии [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://webpticeprom.ru/ru/articlesbirdseed.html?pageID=126734234 8 – 2012.

9. Мунгин В.В., Матяев В.И., Матюшкин В.Г. Защищенная жировая добавка «Профат» в рационах суягных маток // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2008. – № 4. – С. 73-77.

10. Радчикова Г.Н., Шарейко Н.А., Сергучёв С.В., Гасанов Ф.А., Гурина Д.В. Новая жировая добавка в рационах коров // Зоотехническая наука Беларуси. – 2009. – Т. 44. – №2. – С. 190-197.

11. Монастырев А.М., Кузнецова Е.Н. Влияние кормовой добавки «Профат» на рост и развитие бычков // Аграрный вестник Урала. – 2010. – №11-1. – С. 56.

12. Монастырев А.М., Кирилов Р.А. Качество мяса бычков герефордской породы при использовании кормовой добавки «Профат» // Аграрный вестник Урала. – 2013. – №1 (107). – С. 31-32.

13. ГОСТ Р 55587-2013. Шкурки норки клеточного разведения невыделанные. Технические условия. – М.: Стандартинформ, 2014. – 18 с.


Review

For citations:


Loenko N.N., Kulikov V.N., Ludnov I.P., Kosovsky G.Yu. Palm oil use in the feedind of young minks. International Journal of Veterinary Medicine. 2022;(1):100-103. (In Russ.) https://doi.org/10.52419/issn2072-2419.2022.1.100

Views: 245


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-2419 (Print)