Preview

International Journal of Veterinary Medicine

Advanced search

Veterinary and sanitary indicators of meat calves under the influence brobiotics feed supplements Basulifor

Abstract

According to the results of control weigh inclusion of this preparation in the structure of the main diet of calves within 90 dais promoted the increase of prolethal weigh of animals for 6,42% (Р<0,01). On a surface and on depth of carcasses the smell was specific, peculiar to fresh meat of undergrowth cattle,when pressing by a finger the pole guickly leveled. In an extract from the coled - down meat of experimental animals pH was wihin 5,74±0,05 and pH extracts of calve meat of the control group was 5,81±0,08. In the meat of the calves in both groups aminoammoniac nitrogen contained from 0,86,16±0,01 to 1,20±0,02 mg. Experimental animals had dense intermal end extemal fa, practically didn’t differ from that animals of the control group. Masses of the main subproducts of the animals of the experimental group in comparison with the control analogs, were higher in average: hearts - for 3,34 (P<0,05), lungs - for 3,71 (P<0,05), liver - 3,18 (P<0,05), kidneys - for 3,14 (P<0,05), spleens - for 3,67% (P<0,05) respectively. In mucles of a sholder blade beit and back area experimental calves in comparison with control ones also had a content of fat and protein more, in average for 0,25% and 0,51%.

About the Authors

I. A. Alekseev
Chuvash state agricultural Academ
Russian Federation


R. A. Egorov
Chuvash state agricultural Academ
Russian Federation


A. F. Kuznetsov
St. Petersburg State Educational Institution of Higher Education "SPbGAVM"
Russian Federation


References

1. Алексеев И.А. Физиологические и морфологические показатели телят при применении кормовой добавки, содержащей B. subtilis и B. licheniformis / И.А. Алексеев, Р.А. Егоров // Вестник Чувашской ГСХА.-2018.- №1.-С.35-39.

2. Алексеев И.А. Опыт выращивания телят с применением пробиотической кормовой добавки «Басулифор» в молочном комплексе / И.А. Алексеев, Р.А. Егоров // Материалы международной научно-практической конференции, посвященной 90-летию профессора Голдобина М.И., Чебоксары,- 2018.- С.167 - 172.

3. Бакулина, Л.Ф. Пробиотики на основе спорообразующих микроорганизмов рода Bacillus и их использование в ветеринарии /Л.Ф. Бакулина // Биотехнология. -2002.- №2.- С.48 - 52.

4. Корсаков, В.М. Использование пробиотиков при выращивании телят профилактического возраста / В.М. Корсаков // Труды Курганского ГСХА, Курган.-2004. - С.143-145.

5. Пронин В.В. Ветеринарно - санитарная экспертиза с основами технологии и стандартизации продуктов животноводства / В.В. Пронин, С.П. Фисенко // Санкт-Петербург, Лань.-2012.- 237 с.

6. Правила ветеринарного осмотра убойных животных и ветеринарносанитарной экспертизы мяса и мясных продуктов.- 1988, М.:ВО Агропромиздат.-С.61-70.

7. Примерная методика применения в животноводстве, птицеводстве, рыбоводстве и звероводстве «Басулифор - КС» // ООО НИИ Пробиотиков.-2011.- С. 1-2.

8. Сенченко Б.С. Руководство по ветеринарно-санитарной экспертизе продуктов животного и растительного происхождения / Б.С. Сенченко, А.Н. Трошин, А.М. Кавунник // Краснодар.-1998.-672 с.


Review

For citations:


Alekseev I.A., Egorov R.A., Kuznetsov A.F. Veterinary and sanitary indicators of meat calves under the influence brobiotics feed supplements Basulifor. International Journal of Veterinary Medicine. 2019;(1):100-103. (In Russ.)

Views: 255


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-2419 (Print)